רשלנות רפואית באבחון מחלת הסרטן

אבחון מוקדם של סרטן מציל חיים – זוהי לא רק סיסמה פרסומית אלא אמירה שיש לה הוכחות קיימות בשטח. אבל מה קורה כאשר משהו משתבש בתהליך האבחון והסרטן מתפתח? רשלנות רפואית באבחון סרטן יכולה להכריע את הכף בין החלמה לאובדן.

אישה בת 74 מגיעה לקופת החולים ומספרת לרופאה שהיא לא חשה בטוב. הרופא בודק אותה במהירות, מתעלם מההיסטוריה המשפחתית רוויית הסרטן ושולח אותה הביתה. המצב של אותה אישה לא משתפר ואורח החיים הפעיל שלה נפגע, היא לא מסוגלת לעבוד, היא מתקשה לתפקד בחייה שעד כה היו עצמאיים ומלאים בפעילות.

בכל פעם שהיא חוזרת לקופת החולים, היא עוברת בדיקות דם שגרתיות ואינן מספקות, עד שמגיע הרגע שבו מתבררת התמונה כולה כשלבסוף נשלחת דגימה לביופסיה – היא חולה בסרטן המעי הגס ונמצאת בשלב הרביעי והקשה של המחלה הקטלנית.

השבועות שעברו מהיום שבו הגיעה לראשונה אל הרופא הכריעו את הכף. אילו רק היה בודק את ההיסטוריה המשפחתית, שכוללת אובדן של אמה ואחותה לאותו סוג של סרטן והיה שולח אותה לבדיקות מחמירות יותר, ייתכן ושני הפוליפים שהתגלו בסופו של דבר בגופה היו מוסרים בניתוח והיא הייתה מחלימה מהסרטן.

לאחר שפנתה לעורך דין המתמחה ברשלנות רפואית באבחון סרטן והציגה מול בית המשפט חוות דעת של מומחה לרפואה פנימית קבע השופט כי העיכוב והאבחון הלקוי גרמו להחמרת המחלה ולהתפשטותה בגופה עד קיצור תוחלת חייה.

הסבל שעברה, מטיפולים אונקולוגיים קשים ועד לכאבים כרוניים נוראיים, היה נחסך ממנה במסגרת אבחון מוקדם מקצועי וקשוב. הפיצוי הכספי שקיבלה מקופת החולים ועמד על יותר משני מיליון שקלים, פיצה רק במעט על הסבל הפיזי, המנטלי והרגשי שעברה.
סיפור זה הוא דוגמה מייצגת לאלפי סיפורים דומים שאנחנו שומעים לאורך השנים וכולם מתנקזים לנושא אחד – רשלנות רפואית באבחון סרטן, מכל סוג שהוא.

גילוי מוקדם מציל חיים – כמעט בכל סוג של סרטן

גילוי מוקדם של סרטן מציל חיים בכל גיל וכמעט בכל סוגי הסרטן, למעט אלו שעדיין לא נמצא להם טיפול רפואי מתקדם. עם זאת, בעידן בו הרפואה לא מפסיקה להתפתח ולהציע פתרונות חדשים, הגילוי המוקדם הופך קריטי אפילו יותר.

אבחון מוקדם של סרטן המעי הגס –  סרטן המעי הגס נחשב לאחד מסוגי הסרטן הניתנים לגילוי מוקדם אפילו לפני שמופיעים תסמינים. בעוד שהתסמינים המוכרים הם ירידה בערכי הברזל ואנמיה, בעיות במערכת העיכול וכאבי בטן גם כאשר אין תסמינים ניתן לבדוק ולאבחן, בעיקר כאשר יש היסטוריה משפחתית. שני האמצעים המוכרים ביותר לגילוי המוקדם הם בדיקת קולונוסקופיה ובדיקת דם סמוי בצואה. שתי הבדיקות האלו מוצעות בקופות החולים ויכולות להציל חיים באמצעות גילוי מוקדם של המחלה הקטלנית.

אבחון מוקדם של סרטן השד – גילוי מוקדם של סרטן השד, אחד מסוגי הסרטן הנפוצים בקרב נשים בכל גיל בישראל ובעולם, יכול להציל חיים. במקרים רבים, אבחון ושיח מוקדם על המחלה יכול למנוע לחלוטין את הופעת הסרטן אצל נשים שיש במשפחתן היסטוריה מקדימה של תחלואה. בדיקת ממוגרפיה פשוטה מדי שנה מגלה סרטן שד בשלב המוקדם אך גם בדיקת אולטראסאונד, המוצעת על ידי הרופא במידה והממוגרפיה דורשת העמקה נוספת יכולה לצמצם משמעותית את הסיכון להחמרה.
אחריות הרופא היא לסקור את ההיסטוריה המשפחתית ולעמוד על מצבים בהם יש צורך בהעמקה ובדיקות נוספות עד לכריתה מונעת של השד. נשים שעברו אבחון מוקדם תקין החלימו מהמחלה או צמצמו משמעותית את הסיכוי לתחלואה והמשיכו בחייהן לשיקום מלא.

אבחון מוקדם של סרטן צוואר הרחם – סרטן צוואר הרחם נחשב למחלת הסרטן הרביעית בשכיחותה בקרב נשים. המחלה נפוצה בעיקר בקרב נשים בין הגילאים 50-65 ולכן מומלץ לבצע בדיקות גניקולוגיות קבועות, ביניהן משטח צוואר הרחם. השינויים הטרום-סרטניים לא תמיד משתקפים בתסמינים, אך אלו יכולים לכלול דימומים לא סדירים גם אצל מי שכבר אינה מקבלת ווסת, הפרשות חריגות וכאבים בזמן קיום יחסי מין. אבחון מוקדם של המחלה יכול למנוע התמודדות קשה הכוללת לעיתים כריתת רחם ותהליך הורמונלי קשה.

אלו הם רק חלק מסוגי הסרטן שעבורם גילוי מוקדם יכול לסמן הצלת חיים והקלה משמעותית על ההתמודדות עם המחלה.

אבחון מאוחר או לא תקין – רשלנות רפואית מסכנת חיים

הסכנות באבחון מאוחר או לא מדויק של מחלת הסרטן יכול להוביל לנזקים קשים שברוב המקרים אינם הפיכים. מקרים רבים בהם פגשנו מתוך הניסיון המשפטי שלנו הוכיחו עד כמה חשובה תשומת הלב, המקצוענות וההקשבה של הרופא המטפל, משלב ההפנייה הראשונית דרך קופת החולים ועד המפגש עם המומחה האונקולוגי המטפל.

במקרים בהם לא נעשה תשאול ואבחון מוקדם תקין, גילינו מקרים קשים של רשלנות רפואית שהובילו לנזקים נוראיים לאיכות החיים של המטופל ולעיתים גם לאובדן התקווה להצלת החיים. הנזקים באבחון לקוי ומאוחר כוללים סיכונים מיותרים בעקבות טיפולים שיכול להימנע קודם לכן, ניתוחים קשים וכריתות איברים פנימיים, טיפולים כימותרפיים קשים, נזקים רגשיים ונפשיים, הוצאות רפואיות כבדות, השבתה של שגרת החיים והחיים המשפחתיים ועוד.

במקרים רבים, עצובים וקשים, מדובר בקיצור משמעותי של תוחלת החיים, לעיתים קרובות עבור אנשים צעירים שבמצב של גילוי מוקדם ותקין, היו יכולים לעבור את המחלה ולשקם את חייהם.

במקרים אחרים של רשלנות רפואית שאנחנו פוגשים במשרדנו, עוברים אנשים טיפולים סיזיפיים ומורכבים, שחלקם אינם מסובסדים על ידי ביטוח לאומי וחברות הביטוח בישראל, משקיעים את כל הונם בניסיון להחלים מהמחלה ומאבדים הכול. גילוי מוקדם ואבחון מקצועי הולם של המחלה, היו יכולים לחסוך את ההתמודדות הקשה הזו.

מהו התהליך התקין שמונע רשלנות רפואית?

רשלנות רפואית באבחון סרטן נקבעת כאמור כאשר הגופים הרפואיים, בין אם מדובר ברפואת הקהילה בקופת החולים או במומחה, אינם מבצעים את הבדיקות המתאימות או מחליטים שלא לבצע אבחון מלא ומקיף, מסיבות שונות.

תהליך תקין של אבחון יכלול תשאול רפואי, בדיקות מעבדה ודם, בדיקות קליניות, הדמיות, אולטראסאונד, MRI, CT ובדיקות נוספות שלאחריהן ניתן לגבש חוות דעת רפואית מקיפה.

אותו מומחה יבצע בדיקות ויקבע את הטיפול המתאים במחלה, בהתאם לשלב בו נמצא הגידול הסרטני, להתפשטות בגוף, לסוג הסרטן ולכל הפרמטרים הרפואיים והפיזיים הרלוונטיים.

ליווי משפטי במקרים של רשלנות רפואית באבחון סרטן

החוק מגדיר מתי ניתן לקבוע מצב של רשלנות רפואית בהקשר של אבחון הסרטן. רשלנות רפואית נקבעת במקרים בהם נעשה איחור באבחון, אי התייחסות לתסמינים חשודים, עיכוב במתן הפניות לבדיקות או לטיפולים, אבחון מוטעה של סוג הסרטן והשלב במחלה, מתן טיפולים שאינם מתאימים לסוג הסרטן, למצב החולה או לשלב במחלה ושימוש בתרופות או מתן טיפולים שאינם נחוצים וגורמים לנזק פיזי, מנטלי ורגשי נוסף.

אחת הנקודות המשמעותיות בנושא הרשלנות הרפואית הוא נושא ההתיישנות. על פי החוק ניתן לבחון מצב של רשלנות רפואית ואבחון לקוי עד שבע שנים מיום המקרה. עבור חולים שמתמודדים במשך שנים עם המחלה, עם הוצאות כספיות ועם נזקים רגשיים, גופניים ומנטליים נקודה זו מביאה רגיעה, שקט נפשי והזדמנות לסגירת מעגל. בנוסף, בגלל הנזק החמור באי-אבחון או באבחון לקוי של מחלת הסרטן, הפיצוי הכספי יכול להיות גבוה מאד ולספק למשפחות ולחולים מרחב נשימה והקלה על ההוצאות הרפואיות הכבדות.

במקרים בהם יש חשד כי התקיימה רשלנות רפואית, מומלץ לפנות לסיוע משפטי ולא להתמודד מול מערכות הבריאות לבד. חברת עורכי דין אלגבי-אגבלי מתמחה בתביעות רשלנות רפואית, בין היתר תביעות המסתמכות על רשלנות באבחון ובטיפול במחלת הסרטן.

אנחנו מלווים את לקוחותינו לאורך כל התהליך המשפטי, דרך איסוף המסמכים הרפואיים, קבלת חוות דעת רפואיות מקצועיות וייצוג בבית המשפט ומסתמכים על ניסיון רב שנים, הכרות מקצועית עניינית ומעמיקה עם החוק והכרות רחבה עם מערכת הרפואה בארץ.