רשלנות רפואית בפיקוח

פרשת פלוני העידה כי יש למשרד הבריאות אחריות לטיפולים רפואיים מזיקים או רשלניים. המקרה מתאר טיפול מזיק של הזרקת סיליקון לאיבר מינו של המטופל. משרד הבריאות התרשל בפיקוח על המכון שטיפל בו, כך קבע בית המשפט.

הקשר בין מוסדות ביקורת המדינה וחובתו של משרד הבריאות לפקח על מכונים רפואיים

השופט ריבלין פסק כי המדינה יכולה הייתה לעשות יותר משנעשה בפועל. מכון המעיד על עצמו כמרכז גדול לניתוחים פלסטיים ואסתטיים, ומתהדר בכך שהוא אחד הטובים בארץ בתחומים אלו, חייב להיות באור זרקורי הביקורת של המדינה. אי פיקוח המדינה על המכון כמוה כאי הרשאה מצדה לעסוק בתחום שהוא מעיד כי הוא עוסק בו. על כן, המדינה צריכה הייתה להפעיל את כל סמכותה כדי למנוע ממנו להמשיך לעסוק בתחום הפלסטיקה והאסתטיקה. 

בניגוד למה שנמצא בבדיקות רשלניות אותן כי היטיבו הרשויות לעשות, נמצא כי במכון זה בוצעו פעולות כירורגיות מורכבות וקשות, אשר בנוסף להיותן בעלות סיכון גבוה – גם היו חסרות כל בסיס רפואי. העוסק בפעולות אלה זקוק לבטח לרישוי ממשרד הבריאות.

פיקוח במכונים רפואיים נדרש על פי חוק

בפרשה זו – קבע בית המשפט העליון כי הייתה התרשלות של משרד הבריאות לא רק בנושא הפיקוח על הפעילות שהתבצעה במכון, אלא גם בסמכויות המוקנות לו על פי תקנות רישום מרפאות. בסעיף 2 לתקנות אלו נקבע כי מרפאות העוסקות בכירורגיה קטנה חייבות ברישום. המכון המדובר, אם כן, מוגדר "מרפאה טעונת רישום".

השופט ריבלין התייחס גם למחדלים של משרד הבריאות כמי שמפעיל סמכויות של פיקוח, במיוחד שזה היה כה בולט ופשוט נוכח הפרסומים הרבים בהם השתמש המכון הרפואי. "ברור אפוא כי ככל שמדובר בפיקוח על מרפאות הטעונות רישום – התרשלה המדינה בביצוע תפקידה" לדבריו.

בית המשפט קבע כי ישנו קשר סיבתי בין התרשלות המדינה בפיקוח על המכון הרפואי לבין התוצאה המזיקה של הקליינט פלוני. משרד הבריאות היה מודע לחשדות השליליים נגד המכון, והכיר היטב את השפעותיהם של פרסומיו הרבים על קליינטים פוטנציאלים עוד בשנת 1989. אף על פי כן, משרד הבריאות לא דקדק והתמיד בפעולתו להפסיק את פעילות המכון. היות והקליינט התובע פנה למכון בשנת 1992, ובעקבות כך שלא קשה היה למצוא פרסומים של המכון הזה כמעט בכל מקום ובכל אמצעי מדיה ותקשורת המונים, ישנו יסוד מוצק לקיום קשר סיבתי.

סוף דבר

השופט קבע כי ישנה אחריות על הנזק לתובע גם למנהלי המכון, גם לרופא המטפל וגם למשרד הבריאות. אחריותו נקבעה להיות 30% מהנזק.

משרד עורכי דין אלגבי אגבלי ושות' מתמחה בטיפול בתביעות של רשלנות רפואית והתנהלות מקצועית מול הגופים הרלוונטיים להגשת התביעה. עורך דין רשלנות רפואית מטעמנו יסייע לכם בתהליך עד לקבלת מלוא הפיצויים המגיעים לכם.

גלילה לראש העמוד

הגיע הזמן לחפש את הצדק - הורים יקרים אנו כאן לתמוך בכם - בתביעה כנגד המוהל המסוכן ״הרב משה דרעי״ בעקבות הסיפור שנחשף בחדשות 13 , במידה וילדיכם נפגע מהרב הינכם מוזמנים לפנות אלינו באמצעות הטופס המצורף